alkisahnya...pandan layer ni ialah kek yg mula2 i minat nak buat..dan kek ni ler pencetus minat dlm dunia baking ni...
dulu-dulu mmg minat sgt kek ni...dah try 2-3 resepi...semuanya frustrating belaka..masa tu belum berkenalan ngan dunia siber ni...so xde la cari kt tenet...
until i found..buku resepi..'I Can Bake' by Agnes Chang ..bukan agnes Monica tau....
lepas try... berjaya le buat kek idaman i dr dulu tu...
tp skrang ni..sbb dah tau buat..i dah x minat makan kek ni...minat buat je...
ni customer tempah utk hantaran bertunang..tema gold dan biru...layannnnn
tp...renyah gak buat kek ni...kalo kek spannya x jadi...tension..tension...
kalo nak resepi..later le ye....upon request..he..he..
babai...thanks for visiting...
so upon request...sharing is loving...
Pandan layer cake
Utk kek span pandan
250 sponge mix
5 bj telur
1 sdb ovalet
60 ml air
60 ml minyak
pes pandan kelapa
Pukul sponge mix, telur dan ovalet hgga kembang dgn menggunakan high speed.
Tambah air dan pes pandan kelapa.
Pukul lagi hgga kembang.
Tambah minyak dan pukul sekejap lebih kurang 15 saat dgn menggunakan low speed.
Bakar dalam loyang yg telah dialas dgn kertas minyak dan sapu sedikit majerin di kelilingnya.
Bakar selama 40 minit pada suhu 180 degree celcius.
Lepas dikeluarkan dr oven,terus terbalikkan atas jaring.Lepas 5-10 min..terus keluarkan dari loyang.Biarkan sejuk.
Utk lapisan kaya pandan
800 ml santan (biasanya sy guna santan kotak 200 ml + 600 ml air pandan)
8 sd besar tpg hoen kwe hijau(the best is from indon-gambar pompuan bersimpuh)
170 gm gula
1 sdb serbuk agar-agar
sedikit garam
Campurkan semua bahan dan panaskan atas api dan sentiasa kacau hingga pekat.
** Hiris kek span kepada 4 lapisan.
Gunakan loyang khas (yg boleh ditanggalkan dasarnya/springform)
Letakkan selapis kek pada loyang dan tuangkan kaya pandan.
Ulangi hingga habis 4 lapisan .
Sejukkan.
#kalo nak tgk resepi step-by-step..u ol g fp kiter kt sebelah tu..cari kt link: pandan layer..ok..
semoga ilmu yg sedikit ni bermanfaat utk semua...
No comments:
Post a Comment